+420 603 289 661 diafood@diafood.cz

Cukry a diabetik

Snažil jsem se tedy si to pro sebe podrobněji rozkódovat a jestli jsem pochopil správně: máme rychlé a pomalé cukry. Velmi zjednodušeně – rychlé cukry, zejména to jsou všudypřítomná sacharóza (řepný cukr), glukóza a med, tyto cukry se štěpí rychle, mají vysoký glykemický index a nestíhají se u diabetika vstřebávat, naopak složitější cukry se štěpí pomaleji a tudíž se pomaleji vstřebávají a nejsou tedy pro cukrovkáře tak rizikové, ale pořád jsou to cukry! Když zkoumáme tabulku složení na výrobku, vždy spatříme – sacharidy – z toho cukry! Pořád jsem přemýšlel, jak s tím mám pracovat, když je tam hodně sacharidů, je to špatně, nebo dobře a hlavně mi vždycky moc pomůže ta věta: vhodné pro diabetiky v rámci stanoveného dietního režimu – to mám hned jasno, úplně to vidím! Ne, teď vážně – „z toho cukry“ – to je pro diabetika asi to nejdůležitější – to jsou rychlé cukry.

Dlouho taky věda razila informaci – fruktóza je vhodný cukr pro diabetiky – super, máme vyřešeno! Ale věda, jako už mnohokrát ve staletích, se na to pak podívala znovu a ejhle. Fruktóza je sice vhodná pro diabetiky, protože ke štěpení nepotřebuje inzulín, protože se štěpí přímo v játrech, ale tady je právě ten problém. Věda zjistila, že to je sice hezké, ale nadměrně tím zatěžujeme játra a z toho se v nich pak ukládá tuk a to taky není dobré. Takže přes fruktózu taky cesta nevede.

Tak kudy sakra ten organismus obelstíme. Neobelstíme a jak říká moje moudrá žena, jako ve všem i tady platí „zlatá střední cesta“. Stravu musíme mít vyváženou, všeho s mírou a od každého trochu. Když ale můžeme mít tu samou potravinu s méně cukrem nebo s méně energií, proč si to nedopřát, je to pro diabetika předpokládám vhodnější.


Scroll to Top